Είναι πολλά τα στάδια που περνάει ένα μπουκάλι μπύρας, πριν φτάσει στο ράφι του σούπερ-μάρκετ ή στο ψυγείο ενός μπαρ. Σπουδαίο ρόλο παίζουν φυσικά τα συστατικά και οι πρώτες ύλες, το ίδιο και η συνταγή του κάθε παραγωγού, όμως πλέον -και καθώς η τεχνολογία προσφέρει πολύ περισσότερες λύσεις- τα σωστά μηχανήματα παραγωγής είναι αυτά που μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία ενός εργοστασίου, την ασφάλεια των τελικών καταναλωτών και την γεύση του προϊόντος.

Η νέες και προσιτές τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια, έχουν μετατρέψει τον κλάδο της ζυθοποϊίας σε κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας, ακόμα και για χόμπι. Για όσους δεν έχει τύχει να ασχοληθούν ποτέ, να αναφέρουμε οτι μια τυπική μονάδα παραγωγής ζύθου διαθέτει συνήθως δεξαμενή ζύμωσης, αναδευτήρα και εναλλάκτες θερμότητας, ενώ υπάρχουν και πιο προχωρημένες εφαρμογές που ελέγχονται ηλεκτρονικά, λειτουργούν αυτόματα και εμφιαλώνουν τη μπύρα σε κατάλληλα μπουκάλια.

Όπως καταλαβαίνετε, πολλά από αυτά τα μηχανήματα απαιτούν αέρα για να λειτουργήσουν κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που η AIRBLOCK μπαίνει στην κουβέντα. Ως μια από τις ηγέτιδες εταιρίες στον χώρο του πεπιεσμένου αέρα και των αεροσυμπιεστών, συνεργαζόμαστε με δεκάδες ζυθοποϊίες, μικρές και μεγάλες, προσφέροντάς τους όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό αέρα που χρειάζονται.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΖΥΘΟΠΟΪΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στις μέρες μας, καμία μονάδα παραγωγής μπύρας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη αέρα. Έτσι, οι αεροσυμπιεστές μας και όλα τα εξαρτήματα σύνδεσης και σωληνώσεων της AIRBLOCK χρησιμοποιούνται για:

  • Την εμφιάλωση: Ο πεπιεσμένος αέρας είναι χρήσιμος για να «σπρώχνει» την μπίρα από το δοχείο συντήρησης στο μπουκάλι, κρατώντας έτσι τους αγωγούς καθαρούς και απαλλαγμένους από την υγρασία.
  • Την διύλυση: Πολλές σύγχρονες βιομηχανίες μπίρας, χρησιμοποιούν εξελιγμένα μηχανήματα για την διύλυση του προϊόντος, μετά από τη ζύμωση. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με τη βοήθεια της φυγοκέντρισης, που κρατάει τα βαρύτερα στερεά σωματίδια και απελευθερώνει το καθαρό υγρό από αυτά. Όλα τα παραπάνω μηχανήματα, λειτουργούν επίσης με τη χρήση πεπιεσμένου αέρα.
  • Την οξυγόνωση: Η μαγιά είναι ζωντανός οργανισμός και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής παροχή οξυγόνου κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό σε μια παραγωγική μονάδα, είναι με τη διοχέτευση καθαρού, ξηρού αέρα από έναν oil-free αεροσυμπιεστή και ένα σωστό σύστημα προπαρασκευής πεπιεσμένου αέρα.

Όπως βλέπετε, ο αέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της μπίρας. Είτε πρόκειται για «σπιτική ζυθοποϊία», είτε για κάθετη μονάδα παραγωγής, το βέβαιο είναι οτι θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και οι προδιαγραφές, ώστε το αποτέλεσμα να συναρπάσει τον καταναλωτή, αλλά και να φέρει αποτελέσματα στον παραγωγό.