Η προετοιμασία των συστημάτων αέρος για τον χειμώνα, είτε πρόκειται για το κομφλέρ και τα εργαλεία ενός ερασιτέχνη, είτε για ολόκληρη την εγκατάσταση, το δίκτυο & τα μηχανήματα μιας βιομηχανίας, είναι μια διαδικασία με συγκεκριμένη μέθοδο και απαιτεί μελετημένα βήματα. Κι αν λένε πως ο χειμώνας ξεκινά επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βεβαιωθεί κανείς οτι το σύστημά του είναι θωρακισμένο για να αντέξει στο κρύο και τον παγετό που έρχεται σύντομα.

Το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας ενός πνευματικού συστήματος, είναι το σημαντικότερο και το ξέρουμε όλοι μας: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να τηρείται ευλαβικά καθ’όλη τη διάρκεια μιας χρονιάς, αλλά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν ετοιμαζόμαστε για τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, πέρα από την καθιερωμένη, τακτική συντήρηση, οι υπεύθυνοι του μηχανολογικού εξοπλισμού θα πρέπει για τον αέρα να δώσουν επιπλέον προσοχή στα σημεία που θα αναφέρουμε.

ΕΞΥΔΑΤΩΣΕΙΣ

Το πρόβλημα: Είναι σύνηθες, να βλέπουμε βουλωμένες βάνες αποστράγγισης, οι οποίες δεν σφραγίζουν αποτελεσματικά και στην πρώτη πτώση της θερμοκρασίας δημιουργούν απώλειες πίεσης στο δίκτυο και τους αεροσυμπιεστές. Από ανοιχτές διόδους, επιτρέπεται ταυτόχρονα η εισρροή κρύου αέρα στο σύστημα, φέρνοντας έτσι μαζί του σκουριά και άλλα μικροσωματίδια, ικανά να βλάψουν τα στοιχεία και τα εργαλεία που καταναλώνεται τελικά ο αέρας μας.

Η λύση: Ελέγξτε καλά τις εξυδατώσεις του δικτύου και των αεροφυλακίων, για τυχόν «κολλήματα». Καθαρίστε τα σημεία απόφραξης, διαλύστε τυχόν άλατα και δοκιμάστε εκ νέου για να δείτε εάν λειτουργούν καλύτερα.

ΦΙΛΤΡΑ

Το πρόβλημα: Τα εσωτερικά στοιχεία των φίλτρων παρακράτησης σωματιδίων, μετά από χρήση «μπουκώνουν» από τη βρωμιά και προκαλούν αυξο-μειώσεις στην πίεση του δικτύου, υποχρεώνοντας έτσι τον αεροσυμπιεστή να δουλέψει περισσότερο και να καταναλώσει άσκοπα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Η λύση: Ανοίξτε τα ποτήρια των φίλτρων και καθαρίστε καλά τα στοιχεία που κρατάνε όλα τα σκουπίδια στα τοιχώματά τους, φυσώντας τα με αέρα ή πλένοντάς τα με νερό. Τοποθετήστε και πάλι πίσω και -αν θέλετε να βεβαιωθείτε- μετρήστε την πίεση του δικτύου πριν και μετά τα φίλτρα.

ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Το πρόβλημα: Είναι το τελευταίο, αλλά ίσως και σημαντικότερο: Οι διαρροές! Όσες φορές και να το επαναλάβουμε, οι περισσότεροι συντηρητές δίνουν ελάχιστη -έως καθόλου- σημασία στις διαρροές αέρα, καθώς δεν τους προκαλεί κάποια άμεση επίπτωση. Δεν γνωρίζουν όμως, οτι πάνω από το 25% του αέρα που καταναλώνεται ετησίως σε ένα εργοστάσιο, είναι διαρροές, γεγονός που μεταφράζεται σε τεράστιες σπατάλες ενέργειας που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολύ εύκολα.

Η λύση: Κάνετε μια βόλτα περιμετρικά του δικτύου, ώστε να εντοπίσετε διαρροές μεγάλης εμβέλειας, που ακούγονται με το αφτί. Εάν θέλετε να έχετε τέλεια αποτελέσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης διαρροών, ώστε να βρείτε και σημεία απώλειας που δεν ανιχνεύονται με την ακοή. Στη συνέχεια, διορθώστε τα προβληματικά σημεία, αντικαθιστώντας ρακόρ που χάνουν ή κόβοντας και ενώνοντας σωληνάκια που έχουν τρυπήσει.

Είναι γεγονός, πως κάποια απρόβλεπτα προβλήματα είναι πάντοτε πιθανά και δεν μπορούν να αποκλειστούν. Το σίγουρο είναι, οτι έχοντας προνοήσει στα παραπάνω, θα έχετε κάνει το καθήκον σας που δεν είναι άλλο από το να είστε καλά προετοιμασμένοι για τα μεγάλα κρύα.