Γιατί τα εργαλεία αέρος χρησιμοποιούνται ευρέως, κυρίως  από επαγγελματίες;AEROKLEIDO AT-5040 AIRMAX

Τα εργαλεία αέρος, θεωρούνται από πολλούς, ως τα πιο ανθεκτικά εργαλεία, καθώς ακόμα και σε μια δύσκολη εφαρμογή, δεν πρόκειται να καταστραφούν, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά (που αν ζοριστούν ενδεχομένως να «κάψουν» τα τυλίγματα του μοτέρ τους). Επίσης, σε εύφλεκτους χώρους, δεν εγκυμονεί ο κίνδυνος ανάφλεξης από σπινθήρα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε υγρό περιβάλλον, ακόμα και κάτω από το νερό! Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει οτι δεν παθαίνουν βλάβες, πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις βασικές αρχές συντήρησής τους.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα εργαλεία αέρος χάνουν με τον καιρό την απόδοσή τους; 

Ας ξεκινήσουμε με τους μεγαλύτερους εχθρούς των αεροεργαλείων, που δεν είναι άλλοι από την σκουριά και την υγρασία. Εάν ο αέρας δεν είναι καθαρός όταν μπαίνει στην εισαγωγή, τα τριβόμενα μέρη κινούνται με δυσκολία (είτε πρόκειται για πιστόνια, είτε για περιστρεφόμενα πτερύγια) και σε σύντομο καιρό δεν εφάπτονται σωστά, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση και τελικά, την καταστροφή του εργαλείου.
Από την άλλη, η υγρασία, (που είναι η βασική αιτία δημιουργίας της σκουριάς), καθώς «κάθεται» πάνω στα μεταλλικά μέρη και μέρα με τη μέρα τα διαβρώνει, δημιουργώντας εσωτερικές φθορές στο εργαλείο.

Τι πρέπει να κάνω όμως για να τα προστατέψω;

Οι λέξεις-κλειδί  στην προστασία των εργαλείων αέρος είναι δύο:  Αφύγρανση και λίπανση
Ο καθαρισμός του αέρα κατά την είσοδό του, από σκουπίδια, υγρασία και βρωμιές, είναι σημαντικός ώστε να γίνονται όλες οι κινήσεις ομαλά και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, ενώ η λίπανση του συστήματος είναι απαραίτητη ώστε να μειώνονται οι τριβές των εφαπτόμενων μερών εντός του εργαλείου. Η λίπανση, μπορεί να γίνει χειροκίνητα, ρίχνοντας 2-3 σταγόνες λάδι αέρος (SAE 10) στην εισαγωγή αέρα στο εργαλείο.
Ακόμα καλύτερα όμως, όλα τα παραπάνω, μπορούν να επιτευχθούν με τους προπαρασκευαστές αέρος, ένα σετ δηλαδή που αποτελείται από ρυθμιστή πίεσης, αφυγραντή (υδατοπαγίδα) και αυτόματο ελαιωτήρα.

Φιλτρορυθμιστής & λιπαντήρας  (υδατοπαγίδα με ρυθμιστή πίεσης και ελαιωτήρα)  ou

Μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε την πίεση αέρα, ενώ ταυτόχρονα συγκρατεί υγρασία & σκουπίδια για να μην εισχωρήσουν στο δίκτυο και στη συνέχεια στα εργαλεία ή τα έμβολα. Τέλος, τροφοδοτεί τον αέρα με λάδι, ώστε να μειώσει τις τριβές σε πιστόνια ή πτερύγια των αεροεργαλείων. Απαραίτητος εξοπλισμός για την σωστή λειτουργία εργαλείων όπως αερόκλειδα-καστάνιες, αεροδράπανα, αεροτροχοί, αλλά και για έμβολα & βαλβίδες

 

Φιλτρορυθμιστής (υδατοπαγίδα με ρυθμιστή πίεσης)ofr

Ρύθμιση, αφύγρανση και καθαρισμός του αέρα, χωρίς τον λιπαντήρα όμως, ώστε να εξυπηρετεί εφαρμογές που θέλουμε καθαρό αέρα, αλλά όχι λάδι. Τέτοιες εφαρμογές είναι συνήθως όλες οι μορφές βαφής, η χρήση δηλαδή πιστολιών βαφής ή αερογράφων μοντελισμού, αλλά και όταν απλά χρειαζόμαστε τον αέρα για φύσημα επιφανειών ή συμπλήρωση πίεσης σε ελαστικά ποδηλάτου ή αυτοκινήτου.